”LOW VISION” depune eforturi pentru facilitarea incluziunii sociale, educaționale și profesionale a copiilor, tinerilor și adulților cu dizabilități de vedere, ceea ce constituie soluția viabilă pentru reabilitarea și dobândirea autonomiei decizionale, axându-se pe nediscriminare, acces echilibrat la servicii de calitate a tuturor grupurilor sociale și suport necondiționat. Mizăm pe durabilitatea și abordarea individuală a intervențiilor noastre complexe. Printre beneficiarii Centrului numărăm multiple familii care se confruntă cu nevoia de asistență oftalmologică specializată și reabilitare. Încercăm să le răspundem nevoilor, dar unele dintre cazuri necesită o implicare specială.


Doi frați în vârstă de 12 și 23 de ani sunt beneficiari ai centrului din 2015. Din păcate, amândoi suferă de o maladie rară – distrofia conurilor și bastonașelor. Afectarea vederii din această cauză poate face dificilă realizarea mai multor activități printre care citirea textului, în special a caracterelor cu font mic. În acest sens Echipa noastră le-a oferit asistență ambilor frați pe parcursul acestor ani.


Centrul a putut să le asigure educația și rutina zilnică prin eliberarea de mijloace asistive pentru vederea scăzută. Frații au beneficiat de lupe de mână, CCTV, ochelari cu filtre spectrale. Lupele portabile ajută la îmbunătățirea capacității lor de citire și vizualizare chiar și în aer liber. CCTV-ul a fost furnizat pentru a permite citirea cu mai multă ușurință, astfel încât accesul la informație să fie mai eficient. Suplimentar, filtrele spectrale îmbunătățesc contrastul, acuitatea vizuală și scad sensibilitatea la lumină (fotofobie).


Suntem bucuroși să asistăm la transformarea lor frumoasă, care se luptă să facă față acestei maladii. Fratele cel mic urmează o școală generală, în timp ce fratele său mai mare urmează studii universitare, fiind angajat part-time. Ei oferă tuturor un exemplu demn de urmat și demonstrează că dispozitivele asistive înlătură barierele lor de integrare socială și acces la educație.

vedereacontează #dispozitiveasistive #lowvision

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>