Orice traumă sau afecțiune, care cauzează vederea slabă sau pierderea vederii, provoacă schimbări radicale ale calității vieții, a modului de viață și chiar a rutinei. Persoanele cu vedere slabă pot fi afectate de marginalizare și auto-marginalizare, complex de inferioritate, anxietate, depresie și probleme psihologice similare din cauza incapacității lor în comparație cu persoanele sănătoase sau din cauza imposibilității adaptării și acceptării dizabilității lor.

Numeroase studii descriu provocările vizuale, funcționale și psihologice specifice cu care se confruntă pacienții cu vedere slabă și care generează necesitatea adaptării programelor și serviciilor de intervenție.

Centrul ”LOW VISION” promovează suportul psihosocial al persoanelor cu vedere slabă și membrilor familiilor acestora. Aceste intervenții se referă la acțiunile care abordează atât nevoile psihologice, cât și cele sociale ale persoanelor, familiilor și comunităților.

Accentul este pus pe:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la nevoile persoanelor cu vedere slabă
  • Valorificarea opțiunilor de intervenția - inclusiv terapii cognitiv-comportamentale, consiliere, prescrierea socială și terapiile psihologice
  • Dezvoltarea planurilor de asistență personalizate, centrate pe persoană, care abordează riscurile și factorii declanșatori pentru sănătate, cum ar fi mobilitatea, accesul la servicii, angajarea, sprijinul economic și alte nevoi