La vârsta de 17 ani, Dumitru, un elev din Orhei, reprezintă un exemplu inspirator de determinare și adaptabilitate. Deși se confruntă cu dificultăți de vedere, Dumitru a învățat să-și folosească cu abilitate dispozitivele asistive care îi oferă suport vizual suplimentar, transformându-și visele și aspirațiile într-un parcurs educațional și personal promițător.
În clasa întâi, Dumitru a primit primul său dispozitiv CCTV (sistem televizat cu circuit închis) de la Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „LOW VISION”. Dispozitivul a devenit un instrument esențial pentru activitățile sale zilnice la școală și acasă. „Primul CCTV pe care l-am obținut a fost chiar atunci când am plecat în clasa a I-a, cu 11 ani în urmă,” își amintește Dumitru, „după care am obținut și al doilea CCTV, pe care îl utilizez acasă pentru teme pentru acasă.” Treptat, și-a extins gama de echipamente, învățând să folosească și o lupă electronică, adaptându-se la noile tehnologii care l-au ajutat să evolueze academic.
Din 2013, Dumitru este monitorizat constant de echipa de specialiști de la Centrul LOW VISION, unde primește sprijin pentru a utiliza dispozitivele asistive necesare prin instruire și recomandări de adaptare a spațiului.
Cel mai recent echipament primit este un dispozitiv de mărire cu specificații tehnice avansate, ce îi permite să ajusteze modul de citire în funcție de preferințele sale. „Noul dispozitiv este foarte bine dotat, deoarece are o dimensiune mai mare a ecranului, ceea ce îmi permite să citesc mai ușor conținutul. Pot să spun că are mai multe funcții de accesibilitate precum mărirea, schimbarea culorii. Pot menționa linia roșie [de orientare] care apare pe ecran și care mă ajută să citesc mai ușor,” explică Dumitru.
Cu toate aceste dispozitive, Dumitru a devenit independent în procesul său educațional, folosindu-le pentru a-și continua studiile, atât la școală, cât și acasă. Și-a îmbunătățit considerabil fluența în limba engleză și a obținut performanțe notabile la învățătură, consolidându-și încrederea și deschizându-și noi orizonturi.
Dumitru visează să urmeze studii universitare și să devină avocat, iar echipamentele sale vizuale reprezintă o resursă esențială în acest vis. „Dispozitivul îmi va fi util în viitor pentru studiile universitare, deoarece este foarte mobil și îl voi putea purta cu ușurință,” afirmă el.
Prin ambiția sa și sprijinul tehnologic oferit de dispozitivele asistive, Dumitru demonstrează că barierele pot fi depășite cu succes. Călătoria lui este o mărturie despre cum perseverența, susținută de inovație, poate transforma visurile în realitate.
Acest material a fost realizat de Asociația Obștească Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vedere Slabă „LOW VISION” în cadrul programului „Ukraine war: OPD led disability inclusive response and recovery (Phase 2)”, implementat de Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova în parteneriat cu European Disability Forum (EDF) cu suportul financiar al Fundației Christian Blind Mission (CBM).
Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt cele ale autorului și nu reflectă în mod necesar cele ale finanțatorilor. Centrul LOW VISION deține întreaga proprietate și control editorial asupra conținutului acestui material.