• Chişinău, str. Romană 1
  • Luni - Vineri 8.30 - 16.00

Incluziune și abilitare a cetățenilor rezidenți din Republica Moldova și persoanelor refugiate din Ucraina cu dizabilități de vedere

Centrul LOW VISION implementează proiectul Incluziune și abilitare a cetățenilor rezidenți din Republica Moldova și persoanelor refugiate din Ucraina cu dizabilități de vedere, în perioada 01 februarie 2024 – 30 noiembrie 2024 (10 luni). Proiectul este parte componentă în procesul de implementare a proiectului Ukraine war: OPD led disability inclusive response and recovery (Phase 2), de către Asociația Obștească „Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilităţi din Republica Moldova” (AOPD/Finanțator) și European Disability Forum (EDF/Donator), din sursele financiare oferite de Christian Blind Mission NGO (CBM/Donator).

Proiectul propus vizează incluziunea și autonomizarea persoanelor cu dizabilități de vedere, atât cetățenii rezidenți din Republica Moldova, cât și persoanele refugiate din Ucraina. Problema identificată constă în lipsa accesului egal la educație, servicii de sănătate, locuri de muncă și alte oportunități. Cauzele principale ale acestei probleme includ lipsa infrastructurii adaptate, discriminarea și stigmatizarea, precum și lipsa unor programe și resurse adecvate pentru sprijinirea persoanelor cu vedere slabă. De asemenea, există o lipsă generală de conștientizare și educație în ceea ce privește nevoile și abilitățile persoanelor cu vedere slabă și nevăzătoare.

Obiective:

O.1. Realizarea screeningului oftalmologic în rândul a 60 persoane din grupul de risc al deficiențelor de vedere accentuate (cetățeni rezidenți din Republica Moldova și persoane refugiate din Ucraina)
O.2. Asigurarea cu dispozitive asistive a persoanelor cu dizabilități de vedere (cetățeni rezidenți din Republica Moldova și persoane refugiate din Ucraina)

În perioada 01.02.2024-31.05.2024 au fost consultați 85 beneficiari (50 femei și fete și 35 băieți și bărbați) cu deficiențe de vedere din raioanele Orhei, Basarabeasca, Vulcănești, Rîșcani, Soroca, Cantemir sau în cabinetul Centrului LOW VISION.