Noutăți

Major insurance providers accepted

Două echipamente de fotocoagulare cu laser și tomografie în coerență optică pentru pacienții cu retinopatie diabetică din Moldova

„În Moldova, jumătate dintre persoanele cu diabet (circa 50 de mii) ar avea nevoie de tratament specific al retinopatiei diabetice- fotocoagulare cu laser, pentru prevenirea pierderii vederii”, a menționat Dr.Hans Bjorn Bakketeig, optometrist, președinte Hjelp Moldova (Norvegia) în cadrul conferinței internationale cu genericul „Cu Ochii pe Diabet”.

În cadrul unui proiect de asistență tehnică, organizația a donat două echipamente performante de fotocoagulare cu laser și două de tomgrafie în coerență optică (Optical Coherence Tomography – OCT) destinat diagnosticării afecțiunilor retinei, precum și unul de facoemulsificare pentru chirurgia cataractei,  încă în luna iunie a acestui an, cu suportul Guvernului Norvegiei și al Ministerului de Externe al Norvegiei.

În perioada 11-12 noiembrie, Dr. Jan Askvik, medic oftalmolog, cu competențe în chirurgia cataractei, glaucomului și a retinopatiei diabetice de la Universitatea din Bergen (Norvegia), a consultat pacienți cu  cataractă și retinopatie diabetică, instruind 11 medici și 5 asistente medicale în terapia acestor afecțiuni, precum și în gestionarea echipamentelor, în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Treime”, a Spitalului Clinic Republican și al Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru persoane cu vederea slabă „Low Vision”.

În perioada 9-10 noiembrie, Dr.Jan Erick, oftalmolog-pediatru din Norvegia a consultat  copii cu glaucom congenital și secundar de la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Em. Coțaga”, in cadrul proiectului „Glaucomul la copii”, finanțat de Hjelp Moldova din Norvegia. Medicii oftalmologi-pediatri au fost instruiți în diagnosticarea glaucomului la copii în stadiu incipient, precum și tactici în terapia acestor patologii grave.

 

Încă de la lansare, în 2009, Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoane cu Vederea Slabă „Low Vision” oferă pacienților cu vedere slabă (până în 30%, cu corecție optică la ochiul cu cea mai bună vedere) dispozitive de ajutor vizual și corecție optică, ochelari cu lentile complexe și filtre spectrale, binoculare, sisteme televizate cu circuit închis, lupe, toate acestea conferind o creștere a nivelului de autonomie personală și a calității vieții pacienților, nu doar cu diabet. Din luna noiembrie a acestui an, spectrul de servicii medico-sociale se extinde cu procedurile de fotocoagulare cu laser.

Proiectele au drept scop prevenirea pierderii vederii, conform inițiativei la nivel global VISION 2020. În Moldova sunt înregistrate peste 90 mii persoane cu diabet, inclusiv, 400 copii și 4,5 mii tineri cu diabet insulinodependent.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *